Olga Busuioc

“You are born an artist or you are not. And you stay an artist, dear, even if your voice is less of a fireworks. The artist is always there.

― Maria Callas

OLGA BUSUIOC
(BORN 25 JULY 1986) IS A MOLDOVAN OPERATIC SOPRANO.

Moldavian soprano Olga Busuioc attended the Stefan Neaga Music Academy and the G. Musicescu Music Academy. She then moved to Italy to continue her studies under the guidance of Mirella Freni.

She is the recipient of several prizes at prestigious international competitions. In 2011, she was the second place winner of Operalia –Placido Domingo competition in Moscow, also zarzuela prize. 2013: first place in St. Moniuszko Competition , also prices for best performance of aria Statuette Marian Konieczny, place for Marcella Sembrich Kochanskiej ( for best female voice )

2012: Belvedere Vienna Price for Wagner Aria
2012: first place in Francis Vinas Competition ,Price L’associacio d’amics de l’Opera de Sabadell, first place in Premi Extraordinari Festival Castell de Perelada , Barcelona, Spain.

Since her professional debut in 2011, she has performed in leading roles of several operas at National Opera and Ballet Theatre : Hungarian State Opera, Teatro Carlo Felice of Genoa, Italy, Palau de les Arts Reina Sofia (Spain), Teatro Comunale (Bologna), Baltic State Opera (Poland), Los Angeles Opera , Moldova and many other opera houses in Europe and the United States.

She made her successful international debut in “La Boheme“ at the Hungarian State Opera. After this she followed the performances “Iolanta” P.I Tchaikovsky and Tatiana in “Eugene Oneghin” , she has distinguished herself by the Puccini’s repertoire. She participated in the Concerts of Honor of Luciano Pavarotti in Modena (both in 2010 and 2011). Kirsten Flagstad Festival in Norway, “ Peralada “ in Spain , also at festivals in Moskow , Sankt-Petersburg, Warsaw, Budapest. She performed in the solo- concert winer of “ Francisc Vinas “ competition,Summer festival Peralada in Girona . She sang with the Chamber Music Concert with Rossini program, she performed in a Lyric Gala at the Teatro Bonci in Cesena, and in numerous other concerts in Italy: Rome, Bologna, Sassuolo, Faenza,Parma, Carpi, Modena and Bari . Also in Vienna, Sankt –Petersburg, Girona, Moskow, Oslo, Hamar, Burxelles , Bucuresti ( Romanian Athenaeum).

Her repertoire also includes Tatyana in Eugene Onegin, Liu in Turandot, Micaela in Carmen and the Countess in The Marriage of Figaro, Desdemona “ Otello “ and Michaela “ Carmen “, Musetta „La Boheme”, Lilia „Herculanum „ The last engagements was Mimì in La Bohème in Los Angeles Opera, the title role Manon Lescaut in Valencia , and Cio-Cio- San in “ Madame Butterfly “  in Bologna.

The next season 2017-2017 she will perform the title role In French opera Herculanum in Wexford Festival Ireland, Mimi “La Boheme “ In Teatro di San carlo Naples, title role in Eugene Oneghin ,Teatr Wielki Warsaw, and Michaela (Carmen) Teatro Real Madrid.

 

 

 

  Soprana   

                           OLGA     BUSUIOC

                

   S-a născut la Ștefan Vodă în familia Busuioc Nicolae și Tatiana, viitori cunoscuți și apreciați artiști ai Operei Naționale din Chișinău. Mezzosoprana Tatiana Busuioc a absolvit Conservatorul din Odesa în clasa prof. A.Dzhamagortsyan, iar tenorul Nicolae Busuioc și-a făcut studiile în aceeași instituție cu prof. N.Ogrenici. Pentru Teatrul Liric chișinăuian a fost la acel moment, în 1991, o bună ocazie de a angaja doi soliști odată, cu voci ce erau absolut necesare Operei noastre și care până în prezent rămân a fi doriți și adorați de public în cele mai diverse roluri din literatura genului. Tatiana, atât acasă, cât și pe un șir de scene de prestigiu din  Europa s-a produs cu multă dăruire în ”Nunta lui Figaro” de W.A. Mozart (Cherubino), în operele lui G.Verdi ”Trubadurul” (Azucena), ”Aida” (Amneris), ”Don Carlos” (Eboli), ”Forța Destinului” (Preziosilla), în ”Norma” de V.Bellini (Adalgisa),  ”Cavaleria rusticana” de Mascagni (Santuzza), ”Evgheni Oneghin” de Ceaikovski (Olga) ș.a. Tenorul Nicolae Busuioc de asemenea a fost și este așteptat de spectatori  în repertoriul verdian ( ”Aida”, Radames, ”Traviata”, Alfredo, ”Bal Mascat”, Riccardo, ”Nabucco”, Ismail, ”Trubadurul”, Manrico, în rolurile centrale din operele lui G.Donizetti (”Lucia di Lammermoor”, Edgar),G. Puccini (”Tosca”, Cavaradossi,  ”Madama Butterfly”, Pinkerton) ș.a.

       …Și într-o familie atât de cantabilă se naște un copil, căruia nu i se impune să studieze muzica (foarte rare cazuri în asemenea situații), ba chiar părinții nici nu prea erau foarte curioși să afle despre capacitățile muzicale ale odraslei lor, pentru a o feri de munca istovitoare în perspectiva  de a deveni artist. Și mai cu seamă de operă. ”Dacă va fi să fie – va fi”, se gândeau tinerii cântăreți…

      …Și a fost să fie!

     După absolvirea a nouă clase la liceul ”Ginta latină”, adolescenta Olga Busuioc (cu o experiența de cântat în corul condus de Elena Marian), este admisă la colegiul de muzică ”Ștefan Neaga” din Chișinău. Pentru părinți a fost aproape o surpriză,  iar pentru Olga ceva încă de neînțeles, simțea doar o izbucnire lăuntrică de a studia mai îndeaproape tainele muzicii. A fost repartizată la dirijat coral sub îndrumarea experimentatului maestru Onisim Cazacu și a lui Oleg Constantinov, tânăr pedagog îndrăgostit de profesia sa și dornic să vadă rezultatele muncii sale în urma muncii cu elevii.  Olga de multe ori își amintește cum mentorul său o încuia în clasă pentru o zi întreagă, ca să însușească materialul dat. Conștiincios și cu multă muncă eleva Olga Busuioc a trecut peste programul de studii a dirijatului coral, ca peste patru ani, să-și dea seama că ar putea încerca să se prezinte la Academia de muzică la facultatea ”canto academic”. Lecțiile de canto le urmase și la colegiu în clasa profesorului Ivan Cvasniuc, dar după propria-i mărturisire, ideea de a urma facultatea cântăreților de operă i-a venit pe ultima sută de metri. Adică, chiar la absolvirea colegiului. În același an ( 2006), absolvise colegiul ”Ștefan Neaga” și alți viitori cântăreți de răsunet: Valentina Naforniță, care a urmat studiile la Universitatea de Arte din București, în prezent solistă a operei din Viena, Andrei Jelihovschi, plecase la Conservatorul din  Sankt-Petersburg, acum e solist la Teatrul ”Bolșoi” din Moscova, absolvent era și cunoscutul cântăreț de muzică populară Ion Paladi. Tot de la ”Ștefan Neaga” se trage și căsătoria Olgăi cu popularul cântăreț Igor Strebițchi, făcându-și și dânsul studiile în aceeași perioadă.

    La Academia de Muzică, Teatru și Arte Plastice Olga a intrat fără dificultăți. Și nu pentru că era fiica respectabililor părinți, primi –soliști ai Operei. Venise în fața comisiei de examinare cu o nebănuită anterior dorință de a deveni cântăreață. Și nu una oarecare, dar o cântăreață de operă înalt apreciată în lumea muzicii. Acest gând era bazat ( poate fără ca să-și dea seama) pe o voce   catifelată, egală și puternică în toate registrele, pe o intonație și fină muzicalitate, din care s-a înțeles că e vorba de un talent cu un viitor aparte.

    La 1 septembrie 2006 pe ușa Academiei de Muzică au intrat odată: Olga ca studentă, iar mama, reputata de acum solistă a Operei Naționale Tatiana Busuioc, în calitate de pedagog a fiicei sale…

    Înțelegând că a făcut un pas foarte serios în viață, acel pas care îi va determina viitorul, Olga are grijă să primească cu multă atenție povățuirile mentorilor, pentru a acumula cât mai multă știință atât în ale vocalului, cât și tot ce ține de cultura muzicală, de istoria universală a operei, de arta cântului și mișcării scenice.

   La început simțea o obligație să muncească mult, pentru ca mama, Tatiana Busuioc – profesoară, într-o formidabilă formă vocală, să nu regrete că a abandonat zeci de prestigioase turnee prin lume, că și-a frânat într-un fel cariera pentru a împărtăși experiența sa fiicei,  studentei Busuioc Olga, în care de acum se întrevedea foarte clar perspectiva unei artiste lirice de înaltă clasă. Pe de altă parte, Olga înțelegea foarte bine, că se crease un concurs de situații când pe lângă profesoara în a cărui povețe credea cu sfințenie, mai avuse parte și de înzestrați mentori atât pentru studii teoretice, cum ar fi profesorul Leonid Răileanu, cât și de cei ce țineau de specialitate nemijlocit: stăpânii clasei de operă – regizorul Eleonora Constantinova și dirijorul Mihail Secikin. Ultimii doi, dar fără a o uita pe Tatiana Busuioc, și-au încununat munca depusă pe parcursul anilor cu  pregătirea Olgăi pentru debutul  pe scena Liricului nostru în rolul Iolantei din opera omonimă de Piotr Ceaikovski. La succesul spectacolului a contribuit din plin și tatăl  absolventei, Nicolae Busuioc, în rolul lui Vodemon, unul din primi-soliștii teatrului.     Era 22 mai 2010…

 

          VLADIMIR DRAGOȘ (artist al poporului): ”La acel spectacol mi-am dat seama că pe firmamentul culturii interpretative naționale, în domeniul operei, e gata să apară un nume nou, o soprană ce ar putea să se impună, în relativ scurt timp, nu numai publicului autohton. Auzeam atunci în acea ”Iolanta” o voce, poate nu întotdeauna sigură, din cauza emoțiilor și lipsei de experiență, dar vădit interesantă prin ”culoarea” ei, prin larga respirație în momentele potrivite, apreciind totodată și muzicalitatea tinerei protagoniste. Mă bucur ca am avut dreptate la ”startul” interpretei, dar mai ales, că astăzi Olga Busuioc, deținătoare a mai multor premii internaționale, este solicitată de cele mai prestigioase scene lirice de pe mapamond, astfel prezentând în lume culturamuzicală a țării noastre”

       ELEONORA CONSTANTINOVA (regizor, artistă a poporului): ”A fost una din cele mai dotate, dar  și modestă studentă. Îmi plăcea să lucrez cu ea, nu numai că intuiam că va fi o bună cântăreață, dar și pentru că avea o atitudine foarte serioasă de materialul pe care i-l propuneam pentru studiere. În felul acesta am reușit, pănă la urmă să pregătim rolurile centrale din ”Boema”  ”Iolanta”,  Tatiana din ”Evgheni Oneghin”, dar și un șir de fragmente din alte creații. Mă bucur pentru ea…”

    MIHAIL SECIKIN (dirijor, maestru în arte): ”Îmi plăcea să lucrez cu ea. Olga se deosebea prin vocea mare, frumoasă, prin muzicalitate. A debutat cu mult succes în rolul titular din ”Iolanta” de Ceaikovski, lucrare prezentată la examenul de absolvire a Academiei de Muzică, Teatru și Arte Plastice. Ași menționa în mod special pregătirea ei vocală de către Tatiana Busuioc, mama tinerei interprete, pe care o consider o profesoară cu har și o înzestrată mezzosoprană. Cred, că Olga e pornită pe un drum bun și va avea o carieră frumpasă”.

   Succesul pe care l-a obținut în urma debutului, a determinat-o definitiv să-și continue studiile la masterat.

   Dintr-o întâmplare Olga este recomandată pentru o audiție în grupul pe care îl forma celebra soprană de altă dată Mirella Freni. Era vorba de Școala din Modena, susținută de fundația ce purta numele marelui bas bulgar ”Nicolai Gheaurov” ( soțul cântăreței). De altfel, ironia soartei, în clădirea acelei școli cândva era maternitatea în care se născuse Mirella Freni și Luciano Pavarotti.

   …2010. Când a intrat pe coridoarele acelei școli, primul gând era că se va rătăci în acel tumult de pretendenți și nu va mai ajunge pe scenă, în fața Mirellei Freni, care trebuia să decidă cine vor fi cei doisprezece, ce vor urma un masterat de un an sau doi sub îndrumarea sa. Au fost mult peste 700…Când spre sfârșitul audiției, după câteva zile, a ajuns-o rândul, marea cântăreață era aproape surmenată, deși candidații abia de cântau o singură arie, sau chiar o frază dintr-o creație și totul mergea ca la un conveier. După ce a cântat o arie din ”Rusalka” de A.Dvorjaka și era gata să plece, Freni, arătându-se curioasă, îi propuse să mai cânte ceva. A urmat  Mimi apoi Tatiana… A fost întrebată de unde vine și la cine a învățat. ”Am învățat la mama” – fâstâcindu-se a răspuns Olga. Zâmbind ușor, examinatoarea îi replicase că așa ar fi învățat-o și ea. O mai întrebase de unde vine, dar când a auzit răspunsul, a recunoscut că nu auzise de așa țară – Moldova.

  Reușind să fie înscrisă în lista celor doisprezece selectați pentru studiu la școala amintită, în septembrie a aceluiași an i se propune să ia parte în concertul tradițional de la Modena, consacrat memoriei lui Luciano Pavarotti. 

      Primele serioase aplauze la Patria Operei… Serioase, pentru că este foarte riscant să cânți acolo de pe scenă doar cumva. Italieni, sau te aplaudă din suflet, sau te… fluieră…

     Studiile la Modena au fost destul de anevoioase, ce ține de condițiile de ”sejour” , dar în schimb aveai posibilitatea, chiar obligat erai, să studiezi multe lucruri absolut necesare: tehnica vocală, literatura de specialitate, partituri și partiții din diverse opere, limba italiană în toată frumusețea ei, diverse stiluri ale belcanto-ului și multe altele.

    În vara anului următor, adică în 2011, între 24 și 29 iulie, era planificat la Moscova unul din cele mai prestigioase concursuri din lume, ”Operalia”, înființat în 1993 de către reputatul tenor Placido Domingo, concurs ce din acel timp anual se desfășoară în diverse metropole. Trecând peste o preselecție înspăimântătoare, Olga apare în fața unui juriu format din prestigioși specialiști ai lumii muzicale. Ia premiul II, iar pentru interpretarea ”Zarzuelei”, la Barcelona, în cadrul concursului ce poartă numele marei interprete a popularului stil spaniol de muzică teatrală, Pepita Embil, mama celebrului Domingo – locul întâi. Era un succes ce l-ar fi dorit orice cântăreț din lume. Mai mult ca atât: se ”apropia” de titanul Placido Domingo, care avea mai apoi să-i dea prețioase sfaturi, pe care tânăra artistă le urmează cu multă grijă..

    În 2012 Olga Busuioc mai apare în fața publicului spaniol într-un recital în Castelul din Peralada, în urma premiului obținut la Festivalul din Girona.  În același an se învrednicește de ”Grand Prix” la prestigiosul concurs ”Francisc Vinas” din Barcelona, la care s-au prezentat 539 de cântăreți din 61 de țări, competiție internațională ai cărui învingători au fost cândva Antonio Blancas, Vasile Martinoiu, Elena Obrazțova, Olga Borodina ș.a. Mai menționăm și succesul ce i l-a adus anul 2012 în Austria, la ”Belvedere Viena”, unde obține un premiu special pentru interpretarea lui Wagner: aria ”Dich, teure Halle” (Elisabeth) din ”Tannhauser”. ( Scriam undeva că prea rare sunt cazurile să întâlnești în repertoriul basarabenilor creații ale autorului ”Tristan și Izolda”, noi fiind, prin definiție, latini în orice situație). Presa scria și despre emoționanta interpretare în castelul lui Lucas von Gildenberg a ariei ”La mamma morta” din opera lui  Umberto Giordano  ”Andrea Chenier”.

     Anul 2013 îi aduce câteva trofee poloneze. La Concursul Internațional ”St.Moniuszko”  organizat de Teatr Wielki din Varșovia și Societatea iubitorilor muzicii lui Moniuszko, obține Marele Premiu și trei premii speciale. A cântat în fața unui prestigiuos juriu de talie mondială, alcătuit din reprezentanți ai Operelor ”Covent Garden” din Marea Britanie”, ”La Scala” din Milano, a teatrelor Lirice din Paris și Washington, iar președinte al ”judecătorilor” a fost recunoscuta în lume cântăreață Alexandra Curzak din Polonia. Printre Premiile obținute a fost Statueta de bronz ”Marian Konueczny” pentru cea mai bună interpretare a ariei Halca din opera omonimă dar și Premiul ”Marcella Sembrich Kochanskiej” pentru cea mai bună voce de femei.

      Au rămas în urmă și alte numeroase evoluări cu succes, Olga prezentând cu mândrie arta vocală a țării noastre fie la Salzburg în Gala ”Domingo”, sau în concertul în onoarea lui Luciano Pavarotti, la Bruxelles sau Oslo, la Sanct-Petersburg sau București. Principalul, însă, a fost și rămâne să fie pentru ea realizarea rolurilor în spectacole și posibilitatea de a evolua în ele cât mai reușit, în compania unor înzestrați parteneri și pe scenele celor mai prestigioase teatre din lume. Deci, Concursurile, Festivalurile, participarea în diverse concerte au constituit doar o fericită experiență, dar, bineînțeles și un prilej de a fi auzită, văzută, apreciată de public, de specialiști, pentru a urca cu brio pe treapta cuvenită.

   Budapesta a fost primul oraș, înafara țării, care a aplaudat-o într-un spectacol integral. În decembrie 2011 Olga Busuioc – Mimi apărea în ”Boema” de G.Puccini într-un spectacol dirijat de Ianoș Kovacs în regia lui Șandor Palcso. A fost o reprezentație plină de emoții, dat fiind, că și Rodolfo – Teodor Ilincăi, astăzi bine cunoscut în Europa, era la aceeași vârstă și cam cu aceeași experiență. Consângenii, Teodor Ilincăi e dintr-un sat din apropierea Suceavei, din câte știm, al treisprezecelea copil în familie, au găsit în acel spectacol ”limbă comună”, spectacol în care vor mai evolua împreună peste trei ani, la ” Teatro Carlo Felice” din Genova, unde i-a avut ca dirijor pe Giampaolo Maria Bisanti, absolvent al Conservatorului ”G.Verdi” din Milano, Laureat al mai multor concursuri internaționale.

   Opera ”Manon Lescaut” a fost montată în Valencia (2014) de Placido Domingo  (conducător muzical), iar Stephen Medcalf a fost director de scenă.  În rolul central spaniolii au venerat-o pe tânăra Olga Busuioc, care a strălucit alături de Rafael Davila (Des Grieux), astăzi, un tenor suprasolicitat în toată lumea. Printre interesantele și de succes performanțe ale Olgăi, în afara țării, incontestabil, se numără și evoluarea în ”Madama Buterfly” , ”auzită” de dirijorul japonez Hirofumi Yoshida, spectacol montat de  Valentina Brunetti la ”Teatro Comunale” din Bologna, unde muzicianul nipon era în acel timp conducător artistic.

   La faimosul Festival de Operă din Wexford (Irlanda), Olgăi i se propune rolul Liliei din opera ”Herculanum„ de Felician David, creație din literatura genului foarte rar înscenată, dar la timpul ei ( premiera a avut loc la Teatrul Imperial de Operă din Paris în 1859) îndrăgită atât de public cât și de specialiști. (Hector Berlioz, spre exemplu, era încântat de această lucrare, găsind că ”muzică ei este splendidă”). La Festivalul în cauză Olga Busuioc a fost scenic îndrumată de  cunoscutul de acum Stephen Medcalf, cu care realizase la Valencia rolul Manon, ceea ce la moment conta, având cu el  la Wexford un dialog mai mult intuitiv,iar  dirijorul Jean Luc Tingaut, deși destul de tânăr, era foarte receptiv la posibilitățile și dorințele soliștilor. Partenerul Olgăi, canadianul Andrew Haji, interpretul rolului lui Helios, a fost comod, inteligent ce a contribuit din plin, în ultimă instanță, la crearea unui copleșitor ansamblu.

    Se poate afirma cu certitudine, că în India, pentru prima dată în istorie s-a produs într-un spectacol de operă un artist  basarabean abia în …. 2017. E vorba de Olga Busuioc, care alături de Giordano Luca, a evoluat în cel mai populat oraș indian ( peste 12 milioane), Mumbai, în opera ”Boema” de G.Puccini.  Deși grandiosul oraș Mumbai, patria filmului indian, nu se caracterizează printr-o atracție deosebită pentru genul de operă clasică, după cum și în întreaga țară teatrul liric nu  este printre primele preferințe ale populației, spectacolul amintit cu O.Busuioc (Mimi), G.Luca (Rodolfo), sub conducerea muzicală a lui Carlo Rizzi, care a dirijat unica orchestră simfonică din India cu sediul la Mumbai, a produs o impresie ieșită din comun, iar autoritățile metropolei, după succesul reprezentației, au lansat ideea înființării unui Teatru de Operă stabil.

      Tot în 2017, în ianuarie, un  spectacol memorabil pentru O.Busuioc a avut loc în Polonia, la Varșovia, când sub bagheta lui Andryi Yurkevich a cântat în ”Evgheni Oneghin” de P.Ceaikovski.

      A.YURKEVICH ( dirijor șef al Teteatrului de Operă și Balet ”Maria Bieșu”):  A fost un spectacol bun. Poate foarte bun, judecând după reacția publicului. Olga era deacum cunoscută, într-un fel, în urma succesului obținut la Concursul ”St. Moniuszko”. În rolul Tatiana din ”Evgheni Oneghin” tânăra interpretă și-a confirmat succesul obținut anterior în fața polonezilor. I-a aviut ca parteneri pe foarte solicitatul azi bariton Marius Kwiecien (Oneghin), pe minunatul tenor Dovlet Murgheldiyev, iar în rolul Olgăi s-a produs….. Curioasă a fost și regia lui Mariusz Trelinski.

        În genere, ași menționa în mod special vocea plină, mare, frumoasă, muzicalitatea Olgăi, dar și extraordinara capacitate de muncă pe care o urmăresc la ea de mai multă vreme, ceea ce mă face să cred că viitorul artistei va fi cel dorit. Vorbesc despre aceste lucruri și în urma spectacolului ”Boema”, pe care l-am dirijat la Chișinău cu Olga în rolul Mimi, dar și apreciind evoluarea ei în Cio-Cio- San, la unul din recentele Festivaluri ”Maria Bieșu”.

     Genul de Operă în China este cu totul diferit de cel european, dar după cum țara lui Confucius preea cu multă sârguință tot ce e frumos și progresiv în lume, teatrul muzical de pe bătrânul continent este tot mai des solicitat de publicul chinez. ”Marele Teatru” din Shanghai, una din cele mai frumoase clădiri din lume pentru spectacolele de operă, a găzduit la începutul acestui an, în ianuarie, un șir de interpreți cu nume sonore pentru a evolua în ”Turandot” de G.Puccini.  Printre aceste nume a fost și Olga Busuioc, în rolul lui Liu, care a excelat sub bagheta maestrului Renato Palumbo, alături de Maria Guleghina (Turandot) și Marco Berti (Calaf). Tânăra noastră interpretă, aplaudată frenetic de spectatori, este, ca și în cazul Indiei, prima cântăreață din țara noastră, care a evoluat pe o scenă de operă din China.

        În calendarul de turnee al Olgăi Busuioc sunt fixate zeci de spectacole, pentru mult timp înainte, în care tânăra noastră soprană va evolua pe cele mai prestigioase scene muzicale din lume. I-am sugera să nu uite și de spectatorul de acasă… Succese în continuare, Olga!

                                                                                               Aurelian Dănilă

       (LITERATURA  ȘI ARTA, 29 martie,2018)